نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

تقليد كردن در كودكان و نوزادان امري ذاتي است كه باعث يادگيري مسائل تازه و جديد مي‌شود. يكي از كاركرد‌هاي رشدي و شناختي مغز، توانايي تقليد كردن در كودكان و نوزادان است. تقليد نوزادان و كودكان رفتاري است كه از طريق مشاهده رفتار ديگران آن عمل را تكرار مي‌كند و ياد مي‌گيرد. به عبارتي تقليد كردن يك راه مؤثر براي يادگيري اعمال جديد است. اين توانايي ذاتي كودكان حتي در شيوه فرزندپروي والدين هم موثر است، زيرا كودكان بسياري از فعاليت‌ها و اعمال را از طريق مشاهده الگو‌هاي خود ياد مي‌گيرند و همان اعمالي كه والدين انجام مي‌دهند كودك هم انجام مي‌دهد. در نتيجه مي‌توان از اين توانايي ذاتي انسان براي شيوه صحيح آموزش و فرزندپروري در دوران كودكي استفاده كرد.

منبع: تقليد كردن در كودكان و نوزادان | علت و نقش آن

تقليد كردن در كودكان و نوزادان

تقليد كردن در كودكان و نوزادان شامل دو اصل مهم است. يكي از اين خصوصيات، تكرار رفتار است. كه كودك با مشاهده رفتارهاي ديگران، همان حركات را تكرار مي‌كند. دومين خصوصيت، تصميم گيري راجب اين است كه چه حركاتي را انجام دهم. كه در سن 7، 8 ماهگي شروع مي‌شود. كودكان و نوزادان به دلايل مختلفي تقليد كردن را دوست دارند. اين دلايل شامل تحقق كنش هاي اجتماعي، شباهت به ديگران، برانگيختگي عواطف و رسيدن به اهداف مي‌شود. در اين مقاله سعي خود را كرده ايم تا در رابطه با تقليد كردن در كودكان و نوزادان همه جوانب را توضيح دهيم. همراه ما باشيد.

علت تقليد كردن در كودكان و نوزادان

اساسا هر رفتار و فعاليتي كه از انسان سر مي‌زند پايه و اساس زيستي و عصبي دارد. پيش از پيشرفت‌هاي علوم اعصاب، دانشمندان نظريات مختلفي در ارتباط با علت تقليد كردن در كودكان و نوزادان در نظر مي‌گرفتند، اما امروزه مشخص شده كه تقليد كردن در ابتدا به دليل وجود سلول‌هاي اختصاصي در مغز به نام نورون‌هاي آينه‌اي قشر مخ است.

به عبارتي مي‌توان گفت زيربناي تقليد كردن نورون‌هاي آينه‌اي هستند. اين نورون‌ها زيربناي مهارت‌هاي ديگر همانند توانايي اجتماعي نظير همدلي و درك نقطه نظر ديگران نيز مي‌باشند. با اين حال بايد توجه كرد كه تمام فعاليت‌هاي انسان به دليل مجموع عوامل زيستي، رواني و اجتماعي رخ مي‌دهد. براي آشنايي با نشانه هاي سلامت نوزاد كليك كنيد. در ادامه علت تقليد كردن در كودكان و نوزادان را نام برده ايم.

تحقق كنش هاي اجتماعي: زماني كه كودك با تقليد باعث خنده اطرافيان شود، اين رفتار را بارها تكرار مي‌كند تا لبخند را بر روي لب هاي شما بياورد.

شباهت به ديگران: شبيه ديگران شدن يكي از دلايل تقليد كردن در كودكان و نوزادان است. كودكان علاقه دارند تا شبيه به كساني شوند كه دوست دارند. شبيه به والدين يا اطرافيان مورد علاقه.

برانگيختگي عواطف: كودكان به دليل اينكه ارتباط نزديكي با واليدن دارند، علاقه دارند تا با اين روش اداي والدين را در بياورند و احساسات والدين را برانگيخته كنند.

رسيدن به اهداف: يكي از علل تقليد كردن در كودكان و نوزادان، دستيابي به اهداف است. در اين شرايط كودك به صورت آگاهانه براي جلب توجه يا مسائلي ديگر از تقليد استفاده مي‌كند.

اهميت تقليد در كودكان و نوزادان و سير تكامل

تقليد كردن در كودكان و نوزادان بر فعاليت‌ها و اعمال گسترده‌اي تاثير مي‌گذارد كه براي رشد كودك ضروري به نظر مي‌رسد. به عنوان مثال تقليد، ابزار و ويژگي قدرتمندي براي يادگيري و تمرين مهارت‌هاي مختلف است. يادگيري زبان، يادگيري اصوات، مهارت‌هاي ورزشي و… مي‌تواند تا حد زيادي تحت تاثير تقليد كردن باشد. يكي ديگر از مسائلي كه مي‌تواند به دليل نورون‌هاي آينه‌اي و تقليد كردن ايجاد شود توانايي همدلي كودك با ديگران است.

همچنين بايد يادآور شد كه تقليد كردن زيربناي تجسم و تخيل كودك محسوب مي‌شود، به عبارتي براي شكل گيري تجسم و تخيل، كودك در ابتدا بايد توانايي تقليد كردن داشته باشد. در مجموع مي‌توان گفت بسياري از اعمالي كه كودك در بزرگسالي انجام مي‌دهد تحت تاثير مشاهده الگو‌ها و تقليد كردن از آن‌ها قرار دارد.

سن شروع تقليد كردن در كودكان و نوزادان

ديدگاه‌هاي مختلف روانشناسي سن متفاوتي را براي شروع تقليد كردن در كودكان و نوزادان در نظر گرفته‌اند. با اين حال نوزادان از همان ابتدا با توانايي تقليد كردن به دنيا مي‌آيند و در هر دوره از رشد توانايي تقليد كردن به شيوه متفاوتي بروز پيدا مي‌كند. اولين تقليد‌هايي كه نوزادان انجام مي‌دهند تقليد از حركات صورت و چهره بزرگسالان است، سپس هرچقدر كه سن نوزاد بيشتر مي‌شود تقليد‌هاي بيشتري در محيط پيرامون خود انجام مي‌دهد.

بنابراين كودكان تازه متولد شده يا يك ماهه حالت چهره بزرگسالان را تقليد مي‌كنند و تا 7 يا 8 ماهگي توانايي تقليد كردن كودك پيشرفت مي‌كند و به مرور مي‌تواند به صورت انتخابي شروع به تقليد كردن كند.

در حدود يك سالگي كودكان فعاليت‌هايي را تقليد مي‌كنند. كه توانايي انجام دادن آن‌ها را داشته باشند، رايج‌ترين تقليد كودكان در اين سن تقليد از حركات دست است. در حدود يك تا سه سالگي توانايي تقليد كردن در كودكان و نوزادان به وضوح پيشرفت مي‌كند. و مي‌تواند از الگوها يا شخصيت‌هاي غيرواقعي تقليد كند. در مجموع بايد بيان كرد كه بر اساس سن كودك و ويژگي‌هاي رشدي، نوع تقليد كودك متفاوت است.

مراحل شكل گيري تقليد در كودكان

به طور كلي 6 مرحله در ارتباط با تقليد كردن در كودكان و نوزادان وجود دارد. كه اين فرايند از تولد تا دوسالگي اتفاق مي‌افتد.

🔷 مرحله اول، تقليد به شكل بازتاب

مرحله اول تقليد كردن در كودكان و نوزادان به شكل بازتاب‌ها است، يعني كودك از محرك‌هايي كه در محيط اطرافش وجود دارد تقليد مي‌كند، به عنوان مثال اگر كودكي گريه كند و چندين كودك ديگر در اطراف او باشند و شروع به گريه كنند، گريه كودكان همچنان ادامه پيدا مي‌كند. با اين حال تقليد كودك در مرحله بازتاب‌ها بسيار جزئي است. براي آشنايي با انواع بازتاب ها كليك كنيد.

🔷 مرحله دوم، شكل گيري عادت‌ها

در اين مرحله عادت‌هاي كودك شكل مي‎‌گيرد و گاهي تقليد انجام مي‌شود. تقليد‌در اين مرحله مي‌تواند به صورت سرايت صوتي، تقليد متقابل و تقليد گهگاهي رخ دهد. تقليد كردن در كودكان و نوزادان توسط سرايت صوتي به اين صورت است كه نوزاد بيشتر تحت تاثير محرك‌هاي صوتي قرار دارد. تقليد‌متقابل باعث مي‌شود تا نوزاد صدا يا حركاتي كه در مقابل او و حوزه ديد او انجام مي‌شود را تكرار كند. تقليد گهگاهي در ارتباط با موقعيت‌هاي ناشناخته‌ است، با اين حال اين تقليد به شكل محدودي رخ مي‌دهد.

🔷 مرحله سوم، تقليد نظام دار

سومين تقليد كردن در كودكان و نوزادان، تقليد نظام دار است. تقليد نظام دار يا هدف‌دار تقليد‌هايي است كه به طور هدفمند مربوط به مجموع حركات و صداهاي خود كودك است، با اين حال در اين مرحله، تقليد كودك هنوز به صورت جزئي رخ نمي‌دهد.

🔷 مرحله چهارم، تقليد حركات نامرئي

يكي از مهمترين مراحل تقليد كردن در كودكان و نوزادان در اين مرحله رخ مي‌دهد. منظور از تقليد حركات نامرئي، تقليد اعمالي است كه دور از ديد نوزاد انجام مي‌شود. به عبارتي كودك با داشتن يك نشانه يا مشخصه قادر به تقليد كردن فعاليتي مي‌شود كه قبلا آن را ديده و ياد گرفته اما اكنون در حوزه ديد او قرار ندارد.

🔷 مرحله پنجم، تقليد پيشرفته حركات نامرئي

مرحله پنجم تقليدها، تقليد كردن در كودكان و نوزادان به صورت حركات نامرئي پيشرفته است. در اين مرحله توانايي تقليد حركات نامرئي كودك با دقت و ظرافت بيشتري رخ مي‌دهد. به عبارتي كودك مي‌تواند با جزييات بيشتري تقليد انجام دهد.

🔷 مرحله ششم، تقليد در غياب الگو

پيشرفته‌ترين حالت تقليد كردن در كودكان و نوزادان، تقليد در غياب الگو است. در اين مرحله اگر كسي كاري انجام دهد و كودك آن را ببيند، مي‌تواند در نبود آن شخص آن رفتار را به طور كامل تقليد كند.

نقش والدين در تقليد كردن در كودكان و نوزادان

همانطور كه بارها گفته شده، تقليد كردن در كودكان و نوزادان از سنين پايين آغاز مي‌شود. اين رفتار كودكان با مشاهده والدين تكرار مي‌شود. بنابراين والدين نقش پررنگي را ايفا مي‌كنند. در واقع كمك مي‌كنند تا كودكان بسياري از مسائل را از اين طريق آموزش ببيند. براي اينكه كودكان مرتب و آگاهي را تربيت كنيم، بهتر است تا كارهايي را انجام دهيم كه تربيت مناسبي داشته باشيم. امور روزانه و ريتم زندگي منظم را دائم در حضور كودكان انجام دهيد تا آشنا شوند و از شما تقليد كنند.

عوامل موثر در تقليد كودكان

توانايي تقليد كردن در كودكان و نوزادان به صورت ذاتي وجود دارد، اما عوامل متعددي هستند كه بر تقليد كردن تاثير مي‌گذارند. به عنوان مثال تقليد مي‌تواند در فرآيند بازي كردن كودكان رخ دهد، به طوري كه كودكان مي‌توانند قوانين بازي يا نوع بازي كردن را از يكديگر تقليد كنند. در موارد ديگر كودك براي اينكه خودش را شبيه ديگري كند، شروع به تقليد كردن از ويژگي‌هاي ظاهري و رفتاري او مي‌كند. علاوه بر اين، تقليد مي‌تواند در همدلي كردن و بروز هيجانات مختلف موثر واقع شود. به طوري كه كودك با تقليد از ديگران ياد مي‌گيرد تا در محيط‌هاي مختلف چه هيجاني از خودش بروز دهد.

كلام آخر

تقليد كردن در كودكان و نوزادان امري طبيعي و ذاتي است. اما دلايل مخصوص به خود را نيز دارد. از علل مربوط به تقليد كودكان، شباهت و بر انگيختگي عاطفي را مي‌توان اشاره كرد. اين رفتار يكي از اصلي ترين روش هاي تربيت كودكان است. براي اينكه تربيت كودك و نوزاد به درستي شكل بگيرد حتما از روانشناس و مشاورين كودك كمك بگيريد. مركز مشاوره نيني مايند به صورت تلفني و حضوري به مراجعين عزيز خدمات ارائه مي‌دهد. براي كسب اطلاعات بيشتر با شماره زير تماس بگيريد.

براي دريافت مشاوره در زمينه تقليد كردن در كودكان و نوزادان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

سوالات متداول

آيا تقليد كردن براي رشد كودك ضروري است؟

كودكان بسياري از فعاليت‌ها و رفتارهايشان را از طريق مشاهده الگو و تقليد كردن از آن‌ها ياد مي‌گيرند، بنابراين تقليد كردن يكي از بخش‌هاي اساسي رشد كودك مي‌باشد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: تقليد كردن در كودكان و نوزادان | علت و نقش آن

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/1/31  ] [ ۲۱ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 6
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب